Med innebygd peis får du det akkurat slik du ønsker
Terese Perez Rønnild ønsker deg velkommen til din nærmeste Varmefag-butikk.
Innebygd peis - Tilpasset etter dine ønsker og behov
Når du bygger hus eller hytte, eller skal sette inn en ny peis, har du flere muligheter enn å velge en ferdig løsning.
– Da kan du gå for en innebygd peis, som betyr at vi bygger den inn på stedet der den skal stå, forklarer daglig leder Terese Perez Rønnild hos Varmefag Larvik.
Innebygd peis blir stadig mer populært, og det er det mange gode grunner til.
– Folk er mer opptatt av interiør enn før, og de ønsker at peisen skal være som et møbel. Med en innebygd peis får du satt ditt personlige preg, og siden du kan tilpasse den akkurat slik du vil har du nesten uendelig med muligheter. Det betyr at den vil passe godt inn, du får din egen stil og ikke minst får du godt innsyn til flammene.
"Med en innebygd peis får du satt ditt personlige preg, og siden du kan tilpasse den akkurat slik du vil har du nesten uendelig med muligheter."
Å tenke på før du kjøper en innebygd peis
Dersom en innebygd peis er svaret på drømmene dine, er det ifølge Terese noen ting du må ha i bakhodet.
– Det første er å se på hvilke oppvarmingsbehov den skal dekke, og hvor du ønsker innsyn. Det neste er om du har en eksisterende pipe du kan benytte. Noen tror man kan skjære av en bit av pipen og montere peisen, men det kan du ikke – det er ikke lov da den er en del av den bærende konstruksjonen. Det betyr at peisinnsatsen må bygges som tillegg til pipen, og ikke istedenfor. Når det er sagt bygger man jo inn peisen, slik at den ser ut som en del av pipen.
Om du ikke har pipeløp, men likevel ønsker en innebygd peis, finnes en fullgod løsning.
– Da går du for stålpipe. Den tar mindre plass, kan monteres hvor du vil og kan settes rett oppå peisinnsatsen. Da sparer du også plassen som pipen vanligvis ville brukt.
Les mer om hvorfor stålpipe er så populært.
Contura i8 er et stilrent og elegant utformet ildsted.
M-Design gasspeis Luna hjørne 1000 er en stilig hjørnegasspeis.
Flere typer innebygd peis
Når du skal ha innebygd peis kan du velge hvilken type du vil – elektrisk, gass eller ved.
– Det er opp til hver enkelt hvilken man velger ut fra behovene man har. Trenger du mye oppvarming, kan du velge vedovn eller en større gasspeis. Skal du kun nyte flammene er det best med en mindre gasspeis eller elektrisk peis – som også er et godt alternativ om du ikke har mulighet for pipe, sier Terese.
– Og en innebygd peis kan plasseres hvor man vil?
– Ja, stort sett. Du kan ha den i et hjørne, på en vegg, bruke den som romdeler eller tunnelpeis i ett eller flere rom – mellom kjøkkenet og stuen, på soverommet eller badet. Det er riktignok noen avstandskrav du må ta hensyn til, men stort sett finner du en peis som passer over alt.
Stor eller liten innebygd peis?
Nå som du vet om du kan bruke eksisterende pipe eller stålpipe, og hvilke typer innebygde peiser som finnes, er tiden kommet for å tenke på hvordan du vil den skal se ut.
– Her er det veldig forskjellig hva folk velger, så det beste rådet jeg kan gi er å finne en peis som passer behovene, stilen og lommeboken din. Noen velger en liten peis som ikke tar mye plass eller romfølelse, mens andre ønsker den større som et møbel og blikkfang. Du kan som nevnt også bygge peisen som en romdeler, eller felle en tunnelpeis inn i en vegg som er slik at den blir synlig fra to rom, forteller Terese.
Selve peisen bygges med brannmursplater eller Leca. Så kan du pusse, legge på steiner eller fliser, og bygge hyller og benker – som et møbel.
– Og det er nettopp det som er så fint med innebygd peis – du kan gjøre akkurat som du vil!
RAIS 600-2 gir flott innsyn til ilden. Velg mellom glass på en, to eller tre sider.
Brunner 45-101-40 peisinnsats kan du nyte godt, spesielt hvis du har designet ut fra dine behov.
Design din egen innebygde peis
“Akkurat som du vil” er stikkordene her. For dersom du ikke finner peisen du drømmer om selv etter å ha bladd gjennom en stabel kataloger eller besøkt utallige nettsider, har Terese et godt tips.
– Du kan designe din egen innebygde peis! Bruk bilder i kataloger og på nettet til inspirasjon, og så kan du la fantasien løpe fritt etterpå. Bare husk det med varmebehovet, slik at du ikke velger en peis som er så stor at du ikke får brukt den.
Hva hjelper Varmefag deg med?
Når du har blitt inspirert og kanskje til og med funnet drømmepeisen din, kan du kontakte din nærmeste Varmefag butikk. Da kan du få befaring, eller ta noen bilder dere ser på sammen.
– Kom til butikken, så tegner vi den innebygde peisen din sammen med deg. Så finner vi ut hva som passer ut fra dine behov og ønsker. Under hele prosessen er det lov å være kreativ og komme med forslag, og du får selvsagt forslag av oss.
Mange lurer på om de kan montere peisen selv. Det er fullt mulig, men Terese er klar på at det ikke er å anbefale.
– Dette gjelder spesielt med tanke på brann og forsikring. Dessuten kan det bli vanskelig å selge boligen din senere hvis peisen ikke er forskriftsmessig montert. Så bruk proffene!
Skal du ha innebygd peis? Jo tidligere du får inn Varmefag i prosessen, desto mer fornøyd blir du når den er ferdig. Fra befaring og gode råd, via tegning og design, til montering og peisen er på plass – Varmefag er med deg hele veien fra A til Å.