Med en vedfyrt pizzaovn lager du den beste pizzaen
Tilbake til pizzaens hjemland
Det er noe helt eget ved det å lage en pizza - eller andre matretter - med ved og åpne flammer. Du får et mer smakfullt resultat takket være røyken og den høye temperaturen. Mens en elektrisk peis når en topptemperatur på 250 grader, kan en ved- eller gassfyrt pizzaovn nå omtrent 500 grader.
Pizzaovnene fra Brunner er laget i Tyskland i et samarbeid mellom profesjonelle pizzakokker og ingeniører, og gir deg en smakfull pizza med sprø skorpe på bare 1-2 minutter. Skaffer du deg en en slik pizzaovn får du en liten bit av Italia i din egen hage.
Krever tid og kjærlighet
Selv om en vedfyrt pizzaovn gir deg en smakfull pizza på få minutter, kreves det litt tålmodighet av deg i forkant av selve stekingen. Fyr gjerne opp ovnen en times tid i forkant, slik at temperaturen balanserer seg.
Mens ovnen varmer seg opp kan du bruke tid på å lage selve pizzaen - kanskje en fin idé kan være å få alle i familien til å lage hver sin spesialpizza med ingrediensene de liker best? Et innsidetips fra verdens beste pizzakokker er imidlertid at jo enklere, jo bedre - lag heller flere.
Noen blir skremt av at det ikke er mulig å skru på noen knotter som med en elektrisk peisovn, men skal du ha en autentisk italiensk smaksopplevelse, må du gi litt tid og kjærlighet. Til gjengjeld får du verdens beste pizza - frossenpizzaen blir nok aldri den samme igjen etter dette.
Les også våre 5 beste tips til hagefest her.
Slik steker du pizza i vedfyrt pizzaovn
Når du fyrer opp pizzaovnen i forveien, bruker du først opptenningsved for å få i gang bålet. Fyr opp i midten av ovnen og la døren stå på gløtt mens du fyrer opp. Etter hvert kan du legge inn mer og mer ved, men la ovnen varme seg gradvis opp.
Når du er klar for å steke, skyver du bålet til den ene siden for å gjøre plass til pizzaen. Fontana Capri kommer med vedholder, som gjør at du enkelt kan flytte bålet til siden. Bruk gjerne en våt klut eller en børste i metall for å rengjøre der du skal sette inn pizzaen. Din forhandler har utstyret du trenger.
Når du legger pizzaen inn i ovnen, bør du være oppmerksom på at det er lurt å ha mel på pizzaspaden og at du lirker ut spaden med forsiktighet slik at du ikke ødelegger pizzaen. Dette lærer du deg fort. Etter litt øving kan du briljere som en “ekte” italiensk pizzakokk!
Du bør også følge med hele tiden. En vedfyrt pizzaovn er ikke som en elektrisk ovn hvor du setter inn pizzaen og går og gjør noe annet mens den steker. De fleste pizzaelskere er glade i en sprø skorpe, så det er som regel ingen fare om du steker den litt for mye - bare ikke gjør hele pizzaen til en askehaug...
Det er også å anbefale å lage litt flere pizzaer når du først har fått perfekt temperatur på ovnen - å lage pizza i vedfyrt pizzaovn er litt som å steke pannekaker, den første blir sjelden den beste. Hvis du skal steke mange pizzaer kan temperaturen i steinen etterhvert bli for lav, slik at du må dra bålet tilbake og få opp varmen før du fortsetter.
Slik lager du en god pizzadeig
Pizzadeigen skal være enkel, og inneholde kun mel, vann, salt og bittelitt gjær. Gjør deigen gjerne klar dagen før, og bruk såkalt pizzamel (tipo-0). Om du skal lage deig til én pizza, bruker du 375 gram/ 5 desiliter pizzamel, litt salt, litt gjær (en halv pose tørrgjær) og 2 desiliter lunkent vann.
Elt deigen i en kjøkkenmaskin eller for hånd i en bolle. Du kan la deigen heve i en times tid, eller aller helst hev den over natten.