Kjøpe hytte? Gå gjennom denne sjekklisten først
Hyttelivet aldri mer populært
Det er ingen tvil om at nordmenn elsker hyttelivet. Selv om det sjeldent er en gunstig investering rent økonomisk, er interessen større enn noen gang.
For bare i fjor var det hele 30 000 nordmenn som skaffet seg hytte, ifølge Prognosesenteret. Ifølge SSB finnes det per 1. januar 2018 over 460 000 hytter i Norge.
- Det er helt andre motiver enn økonomiske vi har med å gjøre. Man kjøper ikke hytte for å bli rik, men fordi man er rik, skriver hytteanalytiker Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret i en rapport om hyttemarkedet.
Kjøpe hytte som er moderne og praktisk, eller enkel og nostalgisk?
Det er i skrivende stund 4253 fritidsboliger til salgs på Finn akkurat nå, så det viktigste spørsmålet du bør stille deg når du skal kjøpe hytte er: Hvilken type hytte er du på jakt etter?
Drømmer du om å leve nøkternt og gjøre ting selv i tidligere statsminister Einar Gerhardsens ånd, eller frister det med en mer moderne hytte med innlagt vann, kloakk, elektrisitet, oppvaskmaskin og andre ting som gjør at du kan slappe av på hytta?
Og hva skal du gjøre på hytta? Ønsker du deg primært en fjellhytte med nærhet til alpinanlegg og gode skiløyper, eller drømmer du om en hytte ved sjøen der du kan drive med båt, fisking og bading?
Unngå ubehagelige overraskelser
Siden mye av den norske hyttekulturen er tuftet på en nøktern “gjør det selv”-tankegang kan det være smart å ta en grundig gjennomgang av hytta før du legger inn bud. En klassisk «Gerhardsenhytte» ble ofte bygget på dugnad og i flere etapper som ferieprosjekt.
- Denne kulturen har sørget for at det er mange koselige hytter over hele landet, men det kan være smart å undersøke den tekniske kvaliteten nøye og være klar over ekstra-kostnader som kan dukke opp. Våre fagfolk har sett mye rart når vi har tatt befaring på peis og pipeløp på eldre selvbygde hytter, sier Sindre Baardson, kjedeleder i Varmefag.
- Vårt tips til folk som skal kjøpe hytte er derfor at du bør finne ut hvem som murte peis og pipeløp, siden det ikke er uvanlig at også dette har blitt murt av de som bygde hytta. Spør selgeren om brannvesenet hadde noen merknader ved siste inspeksjon, sier Sindre videre.
Han forteller at fagfolkene i Varmefag gjerne bistår dersom det er nødvendig med en piperehabilitering etter hyttekjøpet. Feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp kan i verste fall føre til pipebrann.
Lykke til med å kjøpe hytte!
Sjekkliste når du skal kjøpe hytte
Les takstrapporten nøye når du kjøper hytte, den tar for seg mye av det som nevnes nedenfor.
-
Tak: Sjekk taket innvendig og utvending. Finn ut når takbelegget sist ble skiftet, levetiden er på mellom 30 og 100 år basert på om det for eksempel er brukt takshingel, takplater, takstein eller skifer.
-
Vinduer og vegger: Undersøk hvor gamle vinduene, og undersøk om det er tilløp til råte på panelen utendørs. Husk å sjekke rundt hele hytta, for det vil trolig være forskjell på solsiden og langs buskene.
-
Kjeller: Har hytten kjeller eller krypkjeller bør du ta en titt for å se etter fukt eller vannskader. Se nøye etter i takstrapporten.
-
Peis og pipeløp: Dersom hytten har peis og pipeløp bør du finne ut hvem som murte den. Er ildstedet hjemmelaget eller gjort fagmessig? I en del eldre hytter er det ikke uvanlig at dette ble murt av de som bygde hytta som et ferieprosjekt. Snakk med selger om brannvesenet hadde noen merknader ved siste inspeksjon.
-
Vann og kloakk: Er det innlagt vann og kloakkanlegg på hytta, eller må du belage deg på utedo og vann fra enten nærliggende fjord, brønn eller regnvann? Sjekk avløpsforholdene og undersøk om det er godkjent renseanlegg om det ikke er knyttet til kommunen.
-
Planer i området: Sett deg inn i situasjonen i området rundt - er det planlagt bygging av flere hytter? Vil utsikten forsvinne?
-
Tomten: Undersøk hvor tomtegrensene går. I mange tilfeller er det satt opp gjerder, men det er slett ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Er det hytte ved vannet/sjøen bør du undersøke om du har rett til bryggeplass eller strandrett.
-
Festetomt: Dersom hytta står på festetomt, bør du sjekke hvilke reguleringer som gjelder og undersøke når kontrakten utløper.
-
Vei og parkering: Vei og parkering i hytteområder kan ofte ligge på andres eiendom og være basert på hevd eller sedvane. Det ryddigste er imidlertid at rettigheter til både adkomst og parkering er tinglyst på hytta. Slik unngås en opprivende nabokrangel på et sted du trolig kjøper for å kunne slappe av. Er det et veilag bør du finne ut hva årskontigenten er, og er det en vinterhytte du vil kjøpe bør du finne ut om veien brøytes helt frem til hytta og hvor mye det koster.
-
Grunnforhold: Hytter kan være bygget på løs grunn, og det er derfor viktig at drenering og grunnarbeider har blitt gjort godt nok. Ta med klinkekule og sjekk om hytta er skjev, eventuelt sjekk om alle dørene enkelt lar seg lukke uten knirk.
-
Restriksjoner på utbygging av hytta: Undersøk byggereglene i kommunen du ser på hytte i. Noen kommuner langs kysten og strandsonen har nærmest totalforbud mot bygging i hytteområder.
-
Eiendomsskatt og kommunale avgifter: Undersøk om det er eiendomsskatt i kommunen og regn ut hvor mye du må ut med.