Slik rengjør du peisen din!
Rengjør peisglasset enkelt!
Mye av kosen med en peis er å kunne se de vakre flammene som varmer så godt. Derfor er det viktig å holde glasset rent og fritt for sot som dekker til innsikten.
Dette trenger du for å rengjøre peisglasset
Å vaske glasset i peisen er både billig og enkelt, alt du trenger er bare litt tørkepapir og vann. Alternativt kan du gjenbruke gammelt avispapir, som du fukter. Deretter dypper du papiret i noe av asken fra peisen før du gnir bort soten.
Du kan også prøve en glassrens som er utviklet spesielt for dette formålet. Det finnes dessuten spesialsvamper for å fjerne sot på glasset. Disse kan man kjøpe hos en av våre Varmefagforhandlere.
God trekk i pipa forhindrer sot
Den enkleste måten å rengjøre sot på peisglasset, er å passe på slik at det ikke blir så mye sot av fyringen. Dersom man har riktig trekk i pipa, og bruker tørr ved når man tenner opp så forhindrer man at glasset sotes opp. Fuktig ved og dårlig trekk kan nemlig førte til mer sot, som ofte legger seg på glasset og i pipa. Dette skaper ikke bare mer jobb med rengjøring, men sot i pipa kan også øke risikoen for pipebrann og er svært brannfarlig.
Mye av kosen med en peis er å kunne se de vakre flammene som varmer så godt.
Varmefag anbefaler:
Slik fjerner du asken på en forsvarlig måte
Et flott og varmt ildsted vil også føre med seg noe aske. Men visste du at asken faktisk er med på å isolere og beskytte ildstedet? Derfor kan det være lurt å la det ligge igjen et lite lag med aske i brennkammeret, spesielt på kalde tider av året der ovnen blir brukt mer flittig. Når det er sagt er en askefri ovn ofte lettere å tenne opp i, og gir en bedre sirkulasjon av luft som er gunstig for forbrenningen i ovnen.
Siden asken isolerer varme kan den skjule glør i mange timer og i noen tilfeller dager etter at det har vært fyrt i ildstedet. Ofte er det svært lite som skal til før glørne igjen tar fyr. Derfor må aske behandles med stor forsiktighet.
En askesuger fjerner asken trygt og effektivt
Det er viktig at man ikke bruker en støvsuger for å fjerne asken i ildstedet. Dette kan føre til at man kan skade og tette støvsugeren og filteret. I verste fall kan det være brannfarlig, og støvsugeren kan ta fyr. Et godt alternativ er en askesuger som trygt og enkelt rengjør peisen din.
Dersom du ikke har en askesuger kan du fjerne asken med en metallspade og metallbøtte med lokk. Det er viktig å håndtere asken riktig etter den er blitt fjernet fra ovnen for å unngå brannfeller. Når asken er trygt plassert i metallbøtta bør den forbli der en stund for å forsikre deg om at asken er helt kald, og at det ikke gjemmer seg noen glør. Glør kan være vanskelig å se, og ofte skal det lite oksygen til før de blusser opp.
Aske kan ikke komposteres, men treaske fra rent, ubehandlet tre er fin gjødsel i hagen. Den er rik på kalk og kalium, og kan brukes på gressplenen i stedet for innkjøpt dolomittkalk. Aske er veldig basisk, og skal derfor ikke brukes til planter som trives i sur jord. Alternativt kan asken kastes i restavfallet, pakket dobbelt i plastpose når man er helt sikker på at den ikke lenger er brannfarlig.
Vi anbefaler også å ta en årlig sjekk og vedlikehold av ditt ildsted. Våre dyktige fagfolk kan svare på dine spørsmål, eller komme på befaring for å tilse at peis og pipe ikke har slitasjeskader og er trygge å bruke.
En askefri ovn er ofte lettere å tenne opp i, og gir en bedre sirkulasjon av luft som er gunstig for forbrenningen i ovnen.
Varmefag anbefaler:
Helmin Askesuger med motor