Bålmat for hele familien
Bålmat på tur eller hjemme
Å samles rundt et bål er noe av det hyggeligste familien kan gjøre. Uansett om turen er kort eller lang – eller om bålet befinner seg i hagen hjemme, på hytta eller ute i skogen – så er det en hyggelig opplevelse for store og små å nyte maten tilberedt på bål.
PS: Før du fyrer opp bålet må du imidlertid gjøre deg kjent med de generelle reglene for bålbrenning i Norge. I tillegg bør du sjekke om kommunen du befinner deg i har lagt ned forbud mot bålbrenning grunnet lokal brannfare.
Bålmat i din egen hage
En trend som har spredt seg til tusenvis av norske hjem og hytter er å lage bålkos i hagen med en bålpanne eller en utepeis. Det er sikkert og kan benyttes selv om det er totalforbud mot bålfyring - så lenge du er forsiktig, ansvarsfull og oppmerksom. Hvis det er veldig tørt, og brannvesenet advarer om stor skogbrannfare, bør du la være å fyre opp. Det er personen som tenner bålet som blir holdt ansvarlig om brann skulle oppstå.
- Det er koselig med tur, men når man har en bålpanne som for eksempel Rais Circle stående i hagen, er det plutselig fristende å vente med bålmaten til du er hjemme igjen. Det er en flott modell som gir masse kos, og platen rundt egner seg ypperlig til grillmat. Bare ta litt matolje rett på metallet, så hiver du på pølser, koteletter eller noe annet godt, sier kjedeleder og grillmester Sindre Baardson.
- Vi har bålpanner og utepeiser i flere prisklasser. Bålkos i hagen trenger ikke koste en formue, sier han videre.
Her er bålmat-favorittene
1. Bålstekte pølser
Pølse med brød eller lompe er jo klassikeren - den er jo ekstra god på bålet, litt brent og med ekstra røyksmak. Det finnes smarte pølsepinner som du kan ta med deg i sekken, eller lag en aktivitet ut av å spikke pølsepinner ute på tur. En innertier for barna!
2. Bålkaffe
Kaffe kokt på bålet smaker ekstra godt! Mens du bør vente litt med å steke maten til de verste flammene har lagt seg, kan du henge opp kaffekjelen med en gang det er fyr på bålet. Det anbefales!
3. Foliepakket mat på bålet
Kutt opp fisk, kjøtt eller kylling og ha det sammen med grønnsakene dere liker. La barna være med å velge grønnsaker og smake litt underveis, mens du forbereder bålmaten hjemme på kjøkkenbenken. Ha på olje eller smør og kvern litt salt og pepper over. Pakk godsakene sammen i aluminiumsfolie, og vipps så er maten klar for bålet.
4. Pannekaker
Du blir fort populær når du begynner å steke pannekaker over åpen ild. Lag pannekakerøren hjemme og hell den over på en flaske – bare sørg for at den er helt tett, eller legg den i en plastpose for å være sikker. Bruk en litt grov stekepanne med langt skaft, og ha med stekespade for å snu pannekakene. Det er lurt med litt flytende margarin for at pannekakene ikke brenner seg fast. PS: Ikke depp over den første pannekaken, den blir aldri den fineste.
5. Calzone/innbakt pizza
Det kan fort bli styrete å lage pizza midt i skogen, men det er fullt mulig om du har klar deig og ingredienser. Det er bare å bruke en stekepanne. Et enklere alternativ er å lage en innbakt pizza, som du pakker inn i aluminiumsfolie før du drar hjemmefra.
Vil du gjøre det enda enklere? Pakk inn brødskiver med ost, skinke og smør (eventuelt litt krydder om barna godtar det) i aluminiumsfolie og stek dem i glørne.
6. Pinnebrød
Pinnebrød er en klassiker som må være på listen. Lag deigen kjapt hjemme og ha det med i en pose. Tvinn det rundt en pinne og stek over glørne. Litt svidd kan det gjerne være.
7. Restemat
Du trenger ikke gjøre det så avansert – ta med restemat og varm opp på bålet. Plutselig får gårsdagens pizza en ekstra dimensjon med herlig røyksmak!
Les også stjernekokken Trond Moi sine oppskrifter og tips til grillspyd her.
Slik blir bålmaten best
1. Stek maten på glør og unngå å steke maten på de største flammene. Da slipper du at maten blir brent.
2. Forbered mest mulig hjemme før avreise. For eksempel kan du hakke opp litt fisk eller grønnsaker og legge det i folie. Eller hva med en kjapp pannekakerøre? Det er også lov å jukse litt og ta med restemat som varmes over bålet. PS: pizzarester blir garantert en vinner!
3. Juster ambisjonsnivået – noen ganger kan det være helt greit med rett i koppen, pølser eller viltgryte på pose.
Huskelisten: Dette bør du ha med i sekken
Ved og opptenning til bålet
Husk å ta med fyrstikker eller stormlighter. Vårt stalltips er å putte et par opptenningsull i sekken. Det gjør opptenningen til en lek.
Har det vært en periode med mye nedbør bør du kanskje tenke på å ha med opptenningsved hjemmefra, eventuelt finner du kanskje noen tørre trær på veien? Spikk litt flis, så får du fortere fyr. Tenn opp bark eller småkvistene først, og legg på større og større kvister til du har bra fyr.
Du finner som regel det du trenger i skogen, men er dere en liten gjeng som skal på tur, ta gjerne med noen vedkubber hver hjemmefra. Ikke fell levende eller større trær. Det har blitt mer og mer fokus på «sporløs ferdsel» i skog og mark for å sørge for at de som lever etter oss skal nyte urørt natur slik som oss.
For at vi skal bevare naturen rundt oss på best mulig måte bør du også sørge for å rydde godt opp etter deg. Det anbefales også at du bruker en bålplass som allerede eksisterer.
Husk at det ikke er lov å tenne bål på svaberg. Ikke forlat et bål som brenner. La det brenne ut så mye som mulig, og slukk eventuelt glør med vann før du forlater stedet.
Ha med pose/nett for å samle alt avfall
Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Forsøpling er ikke hyggelig for de som kommer etter, og kan skade både dyr og miljø. Ha med en pose eller nett å ha avfallet i.
Ha med myggmiddel/myggnett
Denne artikkelen handler om bålkos, ikke hvordan du kan bli myggkos. Ha med myggmiddel, og om du skal overnatte bør du sørge for at overnattingsplassen har myggnetting. Og tenn opp bålet først som sist, røyken holder mygg og insekter unna.
Ha med et ekstra skift
Returen kan bli våt og lang om du tråkker ned i en myr eller på annen måte blir våt på turen. Det kan være lurt å ha ekstra skift, og et lite tips er å ha det ekstra skiftet i vanntett pose.
Ellers bør du vurdere å pakke med:
- Kniv og eventuelt en liten øks.
- Termos med varm drikke.
- Tørkepapir/våtservietter.
- Sitteunderlag.
- Førstehjelpsutstyr.
- Solkrem og solbriller.
- Litt toalettpapir (i vanntett pose).
- Hodelykt/lommelykt.
- Kart og kompass - kartapper krever strøm og mobildata og fungerer ikke alltid optimalt på tur.
Se ellers fullstendige pakkelister og anbefalt bekledning tilpasset sommer eller vinter hos Turistforeningen.