Brunner - peisen over alle peiser
Fra peis til møbel
Peisinnsatser fra Brunner står i en særklasse, både med tanke på kvalitet, design og størrelsespekter. Brunner peisinnsatser finnes i et utrolig antall størrelser og formater. Helt opp i gigantiske formater, velegnet for hotellresepsjoner, offentlige miljøer eller den store tømmerhytta.
På spørsmål om hvorfor man bør velge en Brunner fremfor andre peisinnsatser, er ikke Carl Berthelsen hos Varmefag Kristiansand i tvil.
– Du skal velge en Brunner fordi du er opptatt av både kvalitet og det visuelle. Over 70 prosent av kundene våre er like opptatt av peisen som et møbel, som av hvordan den fungerer. Peisen er tross alt synlig hele året, også når den ikke er i bruk. Den har gått fra å være en funksjonell gjenstand som gir varme til å bli et sentralt møbel.
" Over 70 prosent av kundene våre er like opptatt av peisen som et møbel, som av hvordan den fungerer."
Lite kunnskap om fyring
Berthelsen forteller videre at det er generelt for lite kunnskap om hvordan en moderne peis fungerer. Kjøper du en Brunner peisinnsats fra Varmefag, får du i tillegg veiledning om hvordan du fyrer optimalt i peisen.
– Vi selger et totalprosjekt fra A – Å.
Den erfarne mureren og peismontøren vet hva han snakker om. Han har jobbet med muring og vedlikehold av ildsteder de siste 20 årene, og driver i dag Varmefag i Kristiansand sammen med sin kollega Rune Føreland.
– Jeg forlater ikke kunden før det brenner riktig i peisen. Det viktigste er å få kunden til å forstå flammebildet. Du kan ikke fyre i en moderne rentbrennende ovn som du gjør i en gammel Jøtulovn. Det er to forskjellige verdener. Dagens peiser har det vi kaller sekundærforbrenning, et eget kammer som forvarmer forbrenningslufta før den slippes ut i brennkammeret . Du bruker mindre ved og du slipper ut færre avgasser.
Viktig med riktig ved
Ulike vedsorter har ulik brennverdi. Det er også viktig at veden er tørr nok. Det finner du ut av enten ved bruk av en fuktmåler eller ved hjelp av andre enkle metoder.
– Du kan fyre med alle typer vedsorter, men oppfyringen blir enklere hvis du bruker bjørk, sier Berthelsen med et smil.
Han legger til at optimal fuktighetsgrad på veden bør være mellom 10 og 20 prosent, og at du egentlig kan fyre med alle vedsorter når peisovnen først er blitt varm.
" Du kan fyre med alle typer vedsorter, men oppfyringen blir enklere hvis du bruker bjørk."
Stolt familiebedrift
Brunner er en stolt familiebedrift fra Bayern i Tyskland. Produktene de lager er tysk ingeniørkunst på sitt aller beste. Presisjon og kvalitet ned til den minste detalj, akkurat som hos fotballstorheten Bayern München og bilprodusenten BMW som også er fra Bayern.
Berthelsen har selv besøkt familiebedriften sør i Tyskland.
– Du merker raskt at alle er lidenskapelig opptatt av peisene de lager. Det er ingen som bare jobber der, for å si det sånn. Og sjefen selv, Ulrich Brunner, insisterer på at til og med hver minste lille skrue skal være produsert i Tyskland. Noe som nok er litt av grunnen til at peisene fra Brunner gjerne koster litt mer.
– Brunner overlater ingenting til tilfeldighetene. På modellene med hevedør er vaierene på innsiden av døren kokt på fabrikken, slik at ikke oljen skal avgi lukt når den blir varm, sier han.
Arkitektenes favoritt
Skal du kjøpe en peisinnsats fra Brunner må du ut med et sted mellom 40 og 80 tusen, avhengig av hvilken modell du velger. Visst koster det en del penger, men så henger da også gjerne pris og kvalitet sammen.
– De fleste som kontakter oss angående Brunner har sett bilder i et interiørmagasin eller fått tips fra arkitekten. Noen har også fått tips av bekjente som vi har murt peis for tidligere.
Med så mye kunnskap om produktene fra Brunner skulle man tro Berthelsen hadde en hjemme, men ikke riktig ennå.
– Snart har jeg endelig en Brunner Panorama med glass på tre sider. Jeg har fyrt mange timer i Brunner-peiser opp gjennom årene, så det er noe jeg virkelig kan, avslutter den dedikerte mureren og peismontøren i Sørlandets hovedstad.
Og i følge andre som har valgt en drømmepeis fra Brunner, så har han mye å glede seg til.
Skrevet av: Håkon Rakeng, 18. januar 2016