Sjekkliste for beredskap i hjemmet
Dette trenger du ifølge DSB for å klare deg i tre døgn
- Ni liter vann per person
- To pakker knekkebrød per person
- En pakke havregryn per person
- Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
- Tre bokser pålegg med lang holdbarhet per person
- Noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
- Medisiner du er avhengig av
- Ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming
- Grill eller kokeapparat som går på gass
- Stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
- Fyrstikker eller lighter
- Varme klær, pledd og sovepose
- Førstehjelpspakke
- Batteridrevet DAB-radio
- Batterier, batteribank og mobillader til bilen
- Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
- Tørke-/toalettpapir
- Litt kontanter
- Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/rødsprit til oppvarming og matlaging
- Jodtabletter ved atomhendelser
"Sørger du for å være godt forberedt, gjør du allerede en viktig innsats."
De første tre døgnene er de viktigste
Vi er vant til å ha det trygt og godt her i Norge, og vi lever livene våre deretter. Det betyr at vi som regel ikke planlegger for kriser som plutselig kan skje. Dette kan være uvær og naturkatastrofer, eller mer alvorlige hendelser som krig, terror og sabotasje av infrastruktur.
Det er nettopp av disse årsakene Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget nettbrosjyren "Du er en del av Norges beredskap" og nettsiden Sikker hverdag. Her får du en rekke gode råd for hvordan du og familien kan være forberedt dersom det skulle oppstå en alvorlig hendelse.
– Vi ber deg tenke gjennom hva som kan skje der du bor, hvordan du og de rundt deg kan bli rammet, og hvordan dere kan håndtere det. Vær forberedt på at du og familien din kan klare dere selv i minst tre dager, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.
Ekstra trygghet: Har du en klebersteinsovn fra Norsk Kleber, så er en varm om morgenen selv om du sluttet å fyre i den før du la deg til å sove.
Dekk de grunnleggende behovene
Selv om dette kan virke som et omfattende arbeid, er sjansen stor for at du allerede har det meste i hus. Behovene som er viktige å få dekket de tre første døgnene av en krise eller katastrofe er å få informasjon utenfra, og sørge for at du har mat, drikke, legemidler, hygiene, strøm og varme hjemme. Et godt tips er derfor å samle så mye som mulig av dette på ett sted, slik at du har alt tilgjengelig.
Informasjon
Å få informasjon om hva som skjer kan være livsnødvendig. Må dere for eksempel evakuere? Hvis det er mulig, lytt etter sivilforsvarets varslingsanlegg. Ha en DAB-radio som kan gå på batterier og er innstilt på NRK P1, da dette er beredskapskanalen. Og du – ikke glem ekstra batterier.
Mat
Et godt eksempel på det du bør ha er mat med lang holdbarhet. Dette kan være hermetikk og suppeposer, og i tillegg mat med mye energi som ikke behøver tilberedning hvis strømmen er borte, som knekkebrød, turmat og tørket frukt. Dersom du lager mat på kokeapparat eller grill MÅ du sjekke om disse kan brukes innendørs.
Drikke
Vann er best, og hver person trenger tre liter per døgn. Du kan enten ha vann på plastdunker som du bytter ut minst en gang i året, eller du kan kjøpe flasker eller dunker med vann på butikken. Du kan også ha juice og brus tilgjengelig.
Legemidler
Kan du førstehjelp? Hvis ikke, ta et kurs sammen med familien. Om du eller noen andre i familien er avhengige av medisiner, må du selvsagt sørge for at du har nok av dette. Og som med mat og vann, husk å sjekke holdbarheten og bytt ut med jevne mellomrom.
Hygiene
I en krisesituasjon der man lever tett på hverandre er hygiene viktig, spesielt før matlaging og etter toalettbesøk. Vær forberedt på at at vann og avløp kan risikere å ikke fungere, og er du uten strøm får du ikke varmt vann hvis du ikke har kokeapparat, grill, peisovn eller vedovn.
Strøm og varme
Dersom du allerede har et ildsted – sørg for at både det og pipa fungerer. Det er helt vesentlig at pipa gir nok trekk for at ildstedet skal brenne som det skal. Pass på at du har nok ved, og at den oppbevares tørt. Alle i husstanden bør også kjenne til hvordan man tenner opp ildstedet.
Har du strøm som eneste oppvarming? I så fall bør du tenke på alternative varmekilder og installere vedfyrt peis eller gasspeis. Da holder du og familien varmen dersom noe inntreffer når det er kaldt ute.
Har du en peis eller vedovn som er produsert før 1998, kan det være smart å vurdere en ny rentbrennende ovn. Med den nye teknologien en rentbrennende ovn har, kan du spare opptil 50 prosent av vedforbruket.
Les også tips til vedfyring og få råd for å unngå vedmangel her.
Beredskap i hjemmet hjelper samfunnet
Sjansen for krig og terror er liten, men naturkatastrofer som flom og uvær skjer stadig oftere. Sørger du for å være godt forberedt, gjør du allerede en viktig innsats.
– Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, desto bedre rustet står vi som samfunn, forteller Cecilie Daae.
Og det er nettopp derfor du bør sørge for en bedre beredskap hjemme.