Ved er ikke bare ved – det er mer ved ved enn du tror

Ved er etter strøm den mest brukte energikilden rundt om i norske hjem. Fyrer du med tørr ved av høy kvalitet, kan fyringskostnadene reduseres betraktelig per kilowattime.
Liten jente som bærer ved

Få mest mulig ut av vedfyringen

Men hvor tørr skal veden være for å avgi mest effektiv varme, og hvordan finner du ut om veden er tørr nok? Spørsmålene er mange, det er også de ulike vedsortene – som i tillegg har ulik brennverdi.

Brennverdi er den energien som er i veden, og den måles i kwh – kilowattimer. Generelt kan man si at jo hardere veden er, desto høyere er brennverdien. Men vedens fuktighet og vekt spiller også inn på brennverdien. Våt ved vil for eksempel bruke mer energi på fordamping og dermed avgi mindre varme.

Contura i51 aa med vedhylle ved siden av elementpeisen

Hvor tørr skal veden være?

Ved med 17-20 % fuktighet regnes som tørr ved. Fyrer du med ved med høyere fuktighet enn 17-20 %, vil du merke – i tillegg til at den brenner dårligere – at det blir mer røyk og sot og at det lukter litt surt. Fuktig ved øker dessuten også risikoen for pipebrann.

Brennverdien på en fastkubikkmeter ved tørket ute etter norsk standard med 17-20 % fuktighet er som følger for de ulike vedsortene:

  • Bøk 3000 kwh
  • Ask og Eik 2900 kwh
  • Lønn 2800 kwh
  • Bjørk 2700 kwh
  • Furu 2350 kwh
  • Osp og Gran 2150 kwh

– Den hardeste veden kan være vanskelig å få fyr på, samtidig som den dårligste brenner for fort opp. Det er en grunn til at folk bruker bjørk, som er best egnet i moderne peiser og ovner. Bjørk brenner lett og fint og er ofte den enkleste og beste veden å få tak i i Norge, i tillegg til den lette gran veden sier Rune EK Larsen som er murmester og faglig leder ved Varmefag Drøbak og Alnabru. Han legger til at gran har lettere vekt, og det vil derfor kreve et større volum ved for å oppnå samme kW.

" Ved med 17-20 % fuktighet regnes som tørr ved. Fuktig ved øker risiokoen for pipebrann"

Slik sjekker du om veden er tørr


Den mest nøyaktige måten å sjekke om veden er tørr på, er å bruke en fuktmåler som du stikker inn i vedkubben og leser av. Men har du ikke en fuktmåler for hånden, så finnes det også andre metoder.

Slå to vedkubber mot hverandre. Hvis veden er fuktig vil du høre en dump lyd. Hører du derimot en lyd som ligner mer på et smell, som for eksempel lyden av et balltre som treffer en ball, er veden tørr.

Du kan også smøre litt Zalo på den ene kortsiden av vedkubben og blåse fra den andre siden. Bobler det, er veden tørr. Synlige sprekker fra midten av vedkubbens ende indikerer også at veden er tørr nok.

Ved måles i volum


Grunnen til at ved måles i volum og ikke i kilo er først og fremst fordi vektforskjellen på tørr og våt ved er stor. Det er imidlertid viktig å huske på at volumet går cirka 10 % ned når veden tørker.

Likevel oppgir produsentene av ovner og peiser hvor mange kilo ved du kan legge inn i ildstedet. Man kan bli forvirret av mindre. Og er du ennå ikke forvirret, så blir du det kanskje nå: 1 kilo ved inneholder like mye varme uavhengig av tresort.

Forskjell på nye og gamle ovner

Hvor mye varme vedfyringen gir, avhenger ikke bare av hvilken type ved du velger, men også av alderen på ovnen eller peisen din.

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges og installeres i Norge skal være rentbrennende. Med rundt 80 prosent utnyttelse av veden i nye ovner, sier det seg selv at gamle ovner med bare 40 prosent utnyttelse bør skiftes ut. For ikke å glemme miljøaspektet, i rentbrennende ovner er sotpartikkelutslippet redusert med over 90 prosent.

– 1 kilo ved med 17 prosent fuktighet avgir 4300 watt ved 100 prosent utnyttelse. En moderne rentbrennende ovn eller peis vil avgi 80 prosent av dette igjen, som tilsvarer 3400 watt, mens en eldre ikke rentbrennende kanskje bare vil avgi halvparten, forklarer Rune Ek Larsen.

 

 

Hvor mye er en favn ved?


1 favn ved er 2400 liter stablet ved – eller 2,4 kubikkmeter. I vedsekker, som de fleste av oss forholder oss til, tilsvarer dette:

  • 53-55 fulle 40 liter sekker
  • 38-40 fulle 60 liter sekker
  • 30-32 fulle 80 liter sekker

 

-  1 storsekk for Europall (80 x120 cm) rommer 1 m3 løs ved, eller 0,5 fastkubikk ved uten stabling.

–  1 storsekk for Hydropall (105 x 130 cm) rommer 1,5 m3 løs ved, eller 0,750 fastkubikk ved uten stabling.

1 favn er 3,3 kubikkmeter løsved. Da går det 3,3 storsekker for europall for å få en favn. Det er altså viktig å skille mellom STABLET ved og LØS ved.

Vet du dette, kan du enkelt regne deg frem og sammenligne prisen på sekk, storsekk og favn. Husk å tenk over brennverdien på den vedsorten du kjøper.

Som du kanskje har lagt merke til, annonseres vedsekker nå ofte med vekt og ikke volum. Dette er ganske nytt, og er en anbefaling Norsk Ved har gått ut med til sine medlemmer. Det gjør at du som kunde skal kunne sammenligne pris per kilowattime, siden alle tresorter gir like mye varme per kilo.

Hvor lenge bør ved tørke?


Ved som tørkes ute bør ligge i minst et halvt år, men helst lenger og gjerne to sesonger før den har en fuktighet på 17-20 %. Veden bør stables under tak, men ikke tildekkes på begge sider.

Finn nærmeste butikk Se våre peiser Se våre peisovner Les våre tips og råd

Du vil kanskje også like:

Gammel peis plassert midt i en kirke

Vedovnens historie

Vedfyring går langt tilbake i tid. Vi vil se på hvordan vedovnen har utviklet seg fra en enkel vedovn til en sofistikert og energieffektiv varmekilde, og hvordan den har påvirket både arkitektur og samfunn.
Gammel vedovn i stue

Hva skiller en rentbrennende ovn fra en gammel ovn?

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Dette gjelder også ovner som installeres, uavhengig om den er kjøpt ny eller brukt. Men hva er egentlig en rentbrennende ovn?
Vedoppbevaring rett ved siden av en hvit peisovn

Vedkurvene som løfter interiøret i hjemmet!

Når den kalde årstiden kommer og peissesongen er i gang, kommer også tiden for å gjøre plass til veden innendørs. Når vi oppbevarer veden inne i stuen, bringer vi inn et naturlig og organisk element som blir et dekorativt innslag i interiøret.