Tips og råd
Her vil du få tips og råd til alt du lurer på om peiser, vedovner, pipe og piperehabilitering og ellers alt annet rundt fyring med ved eller gass.
Dårlig trekk og vanskelig å tenne opp? Her er løsningen
Røyksuger gjør det komfortabelt å fyre opp, du er garantert god trekk og du unngår å få røykutslag ut i oppholdsrommet. Strever du med å få skikkelig fyr i peisen, selv med opptenningsved og peisdøra på gløtt, har du trolig en pipe med dårlig trekk. Men heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet.
Brunner lanserer peisserie som kombinerer effektivitet og miljøhensyn
Brunner lanserer Green-peisserien som har et nyutviklet brennkammer som sørger for grønnere oppvarming med lavere utslipp og lavere vedforbruk
Unngå pipebrann med disse gode rådene. Se tegn og årsak!
På vinteren er det høysesong for pipebrann. Her kan du lese alt om hvordan pipebrann oppstår, hva som er klare tegn og ikke minst hvordan du kan unngå å få pipebrann hjemme hos deg. Varmefag gir deg rådene du trenger.
Slik unngår du vedmangel i den kalde årstiden
Sprengkulde og høye strømpriser er som oftest hovedårsakene til at det oppstår vedmangel. Her kan du lese 3 gode tips for å unngå vedmangel.
Varmepumpe eller peisovn? Ja takk, begge deler.
Med en varmepumpe i kombinasjon med en moderne peisovn kan du redusere oppvarmingskostnadene dine betraktelig. Det er noe å tenke på nå som det raskt går mot kaldere tider.
Nå skal også gasspeiser være grønne
Nylig kom en ny byggeforskrift som krever at det bare installeres gasspeiser beregnet for biogass. Installasjon av gasspeiser for fossilt brensel er ikke lenger tillatt.
Vurdér pipehatt ved piperehabilitering
En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.
Fyr med ved når strømselskapene innfører ny tariff
Noen har allerede fått den, og innen utgangen av 2018 skal samtlige norske husstander være utstyrt med en ny automatisk strømmåler. Resultatet blir varierende strømpriser fra time til time.
Feieren feier pipa – ildstedet må du selv passe på
Visste du at du som huseier selv er ansvarlig for å feie ildstedet i boligen din? Feieren og kommunens ansvar er å føre tilsyn og feie pipa ved behov – og minimum hvert fjerde år.
Den beste tiden på året for å sjekke pipen din
Etter fyringssesongen kommer våren – som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte.
Dette må du tenke på når du skal kjøpe nytt ildsted
Skal du gå til innkjøp av nytt ildsted, må du tenke på mer enn bare designet. Få nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe ny peis.
Ved er ikke bare ved – det er mer ved ved enn du tror
Ved er etter strøm den mest brukte energikilden rundt om i norske hjem. Fyrer du med tørr ved av høy kvalitet, kan fyringskostnadene reduseres betraktelig per kilowattime.
Stålpipe - et godt valg
Stadig flere velger stålpipe fremfor murpipe når de installerer peisovn. En stålpipe gir stor fleksibilitet ved plasseringen av peisen.
Hva skiller en rentbrennende ovn fra en gammel ovn?
I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Dette gjelder også ovner som installeres, uavhengig om den er kjøpt ny eller brukt. Men hva er egentlig en rentbrennende ovn?
Fyr opp miljøvennlig med ny metode
Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.
Ikke la peiskosen spoleres av dårlig trekk
Mørket senker seg og sesongen for peiskos er her, men det blir ikke mye kos om peisovnen bare soter og nekter å fyre skikkelig. – Det er ovnen som trekker dårlig, tenker du kanskje. Men en ovn kan ikke og skal ikke trekke. Det er pipa du må ta en titt på.
Spar opptil 40% av oppvarmingskostnadene
En luft til luft varmepumpe er en investering få angrer på. Dersom man hovedsaklig varmer opp en gjennomsnittlig stor bolig med panelovner vil man ved å montere en varmepumpe kunne spare inntil 40 % av fyringskostnadene.
Uansett hva som skjer ute - har du perfekt temperatur inne
Med en Toshiba varmepumpe får du jevn innetemperatur hele året og du kan senke dine kostnader til oppvarming med opptil 40%.
Bytt ut parafinkaminen og få tusenvis av kroner i Enova-støtte
Les om myndighetenes nye og gode støtteordninger gjennom Enova som oppfordrer til å bytte ut olje- eller parafinkaminen med et mer miljøvennlig alternativ.
Tips til opptenning og fyring
Selv om det kan virke som en enkel oppgave, å fyre opp ovnen, er det viktig å følge visse retningslinjer for å unngå farlige situasjoner og skade på miljøet. Her er noen nyttige tips som kan hjelpe deg med å bruke ovnen på en effektiv og trygg måte.
Ofte stilte spørsmål
Her finner du svar på ofte stilte spørsmål. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på ta kontakt med din lokale Varmefag-butikk.
Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning
I perioder med skyhøye strømpriser finnes det grep du kan gjøre. Her har vi samlet tips til hvordan du kan unngå sjokkregningen. Les alle tipsene her.
Kjøpe hytte? Her er sjekklisten du bør lese først
Når du skal kjøpe hytte må du først lese godt igjennom takstrapporten. I denne sjekklisten er 12 punkter som du bør ha oversikt over før du kjøper.
Skal du flytte? Sjekklistene du bør lese først
Når du skal flytte er det en fordel å planlegge godt i forkant. I denne artikkelen er to sjekklister til selve flyttingen og hvordan du pakker smart.
Selge bolig? 4 grep som kan øke boligverdien
Når du skal selge bolig trenger du ikke å gjøre de store investeringene for å øke boligverdien. Les om hvilke grep som kan øke verdien på boligen her.
Derfor bør du vurdere rehabilitering av pipe
Vurderer du rehabilitering av pipe? I denne artikkelen forklarer vi hvordan det gjøres og hvor mye det koster. Les også 5 fordeler ved å få det gjort.
6 tips mot dårlig trekk i pipa
Opplever du dårlig trekk i pipa? Her er 6 eksperttips fra SINTEF og Varmefag. Les om tegn, årsak og tiltakene du bør gjennomføre for å bedre trekken.
Forbudt med parafinovn: Enova- støtte
Forbudt med parafinovn, men kan du fortsatt få Enova- støtte til å bytte det ut? Vi forklarer hvilke Enova- tilskudd du kan få når du bytter oppvarming.
Forskrifter og krav til brannmur og brannmursplater
Hver enkelt peis har egne krav til brannmur. Her får du nyttig informasjon om hvilke krav som stilles og hva du må melde inn til kommunen.
Velg riktig gulvplate til peis og ovn
Gulvplate til peis og ovn er påkrevd om peisen skal stå på brennbart materiale. Les om hvilke krav som gjelder og få hjelp til valg av gulvplate her.
Regler og krav til montering av vedovn
Montering av vedovn selv eller få en sertifisert montør til å utføre jobben? Les om hvilke regler og krav som gjelder når du skal montere vedovn her.
Forsikringsselskap: Bruk fagfolk når du skal montere peis, peisovn og pipe
Vurderer du å montere peis selv? Eller frister det å prøve seg på piperehabilitering? Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring understreker at feilmontering kan få konsekvenser for erstatning om det skulle bryte ut en brann.
Slik er reglene for bålbrenning i Norge
Hva er generelt bålforbud? Finnes det noen unntak? Når innføres det totalforbud? Kan jeg bruke bålpanne eller grill i egen hage? Finn svaret på det du lurer på her, og få gode tips til trygg bålbrenning.
Male peisen? Her er noen gode tips og råd
Det er enkelt å fornye peisen uansett om du vil at den skal fremheves eller gli mer inn i omgivelsene. Her er alt du trenger å vite om du har en murt peis som du ønsker å male.
Vedfyring – slik gjør du det, steg for steg
Hvilken ved bør du fyre med? Hva er viktig å huske på når du skal fyre opp i peisen? Hvordan bør veden lagres? Hva er vedens holdbarhetsdato? Er vedfyring miljøvennlig? Tenne fra bunnen eller fra toppen? Få svar på det du lurer på for å fyre best med ved her.
Sjekkliste for beredskap i hjemmet
Har du tenkt på hva du gjør dersom vann, mat, strøm og mobilnett forsvinner? I noen timer går det sikkert bra, men hva om dette blir borte i mange dager? Det gjelder å være forberedt. Så er spørsmålet – er du forberedt?
Tips til et godt inneklima hjemme
Vet du hvordan inneklima du har hjemme og hva kan du gjøre for å få et godt inneklima? Med disse tipsene holder du både familien og boligen frisk.
Spar penger med peiskos
Når strømprisene stiger blir det mer og mer lønnsomt å fyre med ved. Peiskosen får du på kjøpet.
Høye strømpriser gjør det ekstra lønnsomt å fyre med ved
Strømprisene i Norge har i det siste vært høye og alt tyder på at vi må leve med høye strømpriser også fremtiden. Les hvorfor oppvarming med vedfyring kan være et økonomisk godt alternativ.
12 tips til lavere strømregning
Strømprisene i Norge har vært unormalt høye. Få 12 tips til lavere strømregning her som plutselig har blitt gull verdt.
Ofte stilte spørsmål om gasspeis
De siste 2-3 årene har interessen for gass økt betraktelig. Her har vi samlet de mest vanlige spørsmålene Varmefag får når en kunde vurderer en gasspeis.
Verdt å vente på drømmepeisen og en sertifisert montør
Har du funnet drømmepeisen, så kan det hende at du må ha ha litt tålmodighet før den er montert hjemme hos deg. Men jo før du bestiller - dess før har du den på plass.
Slik rengjør du peisen for effektiv fyring
Rengjøring av peisen bør gjøres regelmessig bedre innsyn til flammene og for trygg, miljøvennlig fyring. Her er våre beste tips for en ren og trygg peis.
Drømmer du om peiskos til vinter? Da må du bestille nå!
Leveringssituasjonen for mange varer i verden har endret seg mye de siste to årene. Ønsker du å få drømmepeisen på plass før vinteren kommer, må du bestille allerede nå.
Varmelagrende ovner – En lønnsom investering
Når det kommer til vedovner, er det mye å spare på å velge en varmelagrende vedovn i tider med høye strømpriser. Les mer om hvilke andre fordeler de har.
Rimelig oppvarming av hytta eller boligen med gasspeis
Oppvarming med gass koster fra omtrent 1,-/kWh. Varmefag gir deg svarene på det du lurer på om gass som varmekilde.
Vurderer fyringsforbud mot gamle vedovner i flere kommuner
Om noen år vil det være forbudt med oljefyring over hele landet, og Bergen har allerede besluttet å forby fyring i gamle, ikke rentbrennende vedovner. Nå vurderer flere norske kommuner det samme.